Настройки за поверителност на Facebook: Как да запазите личния си профил частен

Настройки за поверителност на Facebook
(Кредит за изображение: Алекс Блейк / Facebook)

Настройките за поверителност на Facebook може да изглеждат малко парадокс. Facebook не е точно известен с това, че защитава поверителността на своите потребители. Изглежда, че компанията скача от скандал с неприкосновеността на личния живот до скандал с неприкосновеността на личния живот, като се появяват постоянни разкрития за последния случай на злоупотреба с потребителски данни.

Но това не е единствената причина, поради която е добра идея да надхвърлите настройките си за поверителност във Facebook. Ако не искате светът и кучето им да разглеждат свободно вашите снимки, ще искате да промените няколко опции. Ако имате публичен или бизнес профил и след това отделен частен, вие също ще искате да сте сигурни, че личният ви профил е възможно най-личен.



За съжаление, Facebook не го прави лесно, с настройки, разпръснати навсякъде. Ето къде се появява това ръководство - следвайте нашите съвети и ще можете да отклоните контрола далеч от грабващите пипала на Facebook.



За повече съвети за социални медии за творци вижте нашето ръководство за как да промените шрифта във вашата биография в Instagram и най-добрите платформи за социални медии за художници и дизайнери .

Щракнете в горния десен ъгъл на всяко изображение, за да го увеличите.



как да замените цвят в

Основни настройки на Facebook за промяна

Настройки за поверителност на Facebook

Можете да ограничите кой може да вижда вашите фотоалбуми, но трябва да ги правите един по един(Кредит за изображение: Алекс Блейк / Facebook)

Голяма част от вашето съдържание във Facebook е публично достъпна за всеки, дори за хора, които не са в списъка ви с приятели. Ако това не е нещо, което искате, щракнете върху стрелката надолу вдясно от горната лента на менюто на Facebook, след което щракнете върху Настройки. Отидете до раздела Поверителност. Тук можете да настроите кой може да вижда вашите бъдещи и минали публикации, дали ще се появявате в търсачките, кой може да ви добави като приятел и др.

Ако искате да ограничите кой може да вижда вашите снимки, това е малко по-ангажирано. Отидете в профила си, щракнете върху Снимки> Албуми, след което щракнете върху албума, който искате да коригирате. Щракнете върху Редактиране, след което под Поверителност изберете кой може да го види. За да направите това за отделни снимки, отидете в раздела Вашите снимки, щракнете върху снимка, след това щракнете върху Редактиране и изберете с кого е споделено.



Настройки за поверителност на Facebook

Разделът ви „Информация“ може да разкрие много за вас, но можете да спрете любопитството на непознати с няколко настройки(Кредит за изображение: Алекс Блейк / Facebook)

Разделът ви за Facebook About също може да разкрие много за вас, като например града, в който живеете, информацията за контакт и състоянието на връзката ви. Ако предпочитате тази информация да не се показва на всички, които се натъкнат на вашия профил, трябва да я ограничите.

как да Photoshop някой в ​​снимка

За целта се насочете към вашия профил, след което щракнете върху About под снимката на корицата. Изберете раздел в левия панел (например „Места, в които сте живели“), след което задръжте курсора на мишката върху информацията, която искате да коригирате. Щракнете върху бутона Редактиране, след което използвайте селектора за аудитория, за да изберете кой може да го види. Когато приключите, кликнете върху Запазване на промените.

Имайте предвид, че част от информацията, като вашето име, снимка на потребителския профил и потребителско име, винаги е публична и не може да бъде скрита.

Как да коригирате настройките за поверителност на Facebook за отделни публикации

Настройки за поверителност на Facebook

Всеки път, когато правите публикация, можете да изберете кой да я види от доста персонализиран набор от опции(Кредит за изображение: Алекс Блейк / Facebook)

Когато правите публикация във Facebook, можете да изберете кой да може да я види. Под опциите за маркиране на приятели, прикачване на снимки и настройка на дейност има два превключвателя: News Feed и Your story. Всеки от тях има падащо меню отдясно, което ви позволява да изберете кой да види публикацията.

По подразбиране се показват три опции: „Публично“, „Приятели“ и „Приятели с изключение на…“, като последната ви позволява да изключите определени приятели да виждат публикацията ви. Ако кликнете върху „Още ...“, получавате опции за споделяне на публикацията с шепа конкретни приятели или само да си позволите да я видите.

Това обаче не свършва дотук. В долната част на този списък с опции има бутон „Виж всички“; щракнете върху това и можете да зададете персонализирани правила за вашата публикация. Това ви дава най-голям контрол върху публикацията ви, като ви позволява да включвате определени хора и списъци, да изключвате други и да избирате дали приятелите на маркирани хора също могат да го виждат. Погребан е доста дълбоко, но това е опцията, за която да отидете, ако искате най-голям контрол.

canon eos 5d mark iv най-добра цена

Настройки за поверителност на Facebook

Ако искате бъдещите ви публикации да се виждат само от определен набор от хора, можете да го направите в настройките за поверителност(Кредит за изображение: Алекс Блейк / Facebook)

За да направите своя избор по подразбиране за публикации в бъдеще, щракнете върху Поверителност в настройките на Facebook, след което Редактирайте до „Кой може да вижда бъдещите ви публикации?“ и изберете опция.

Можете също да промените опциите за споделяне на публикации, след като ги публикувате. Просто намерете публикацията, след което щракнете върху бутона за аудитория до информацията за датата и часа. Получавате същите опции, както когато създавате нова публикация. Обърнете внимание, че ако сте споделили нещо в хронологията на приятел, това се управлява от неговите настройки за споделяне, а не от вашите.

Използвайте списъци във Facebook за повече контрол

Настройки за поверителност на Facebook

Създаването на списъци с приятели е бърз начин за споделяне на съдържание само с избрана група(Кредит на изображението: Алекс Блейк)

Понякога просто искате да споделите нещо с определена група приятели. Въпреки че можете да изберете отделни приятели един по един, много по-лесно е да създадете списък и да споделите директно с тези хора. Това също така защитава поверителността ви, като не споделяте с хора, които не са предвидената аудитория.

Полезно е, че Facebook създава няколко списъка за вас. От началната си страница щракнете върху „Списъци с приятели“ в раздела „Изследване“ отляво (може да е скрит под „Вижте още ...“). Ще видите три списъка: Близки приятели, Запознати и Ограничени. Всяка започва празна, което ви позволява да добавяте хора според нуждите.

Списъкът с познати е за хора, с които споделяте само от време на време, може би като вашите колеги. Когато създавате публикация, можете да изберете да споделите с „Приятели с изключение на познати“, за да ги изключите. Ограниченият списък е за хора, с които наистина не искате да споделяте всичко - като шефа си - и тези хора ще виждат само вашето обществено съдържание и всичко, в което са маркирани.

Ако искате малко повече контрол, просто щракнете върху „Създаване на списък“ и започнете да добавяте приятели към нов потребителски списък.

Отървете се от публикациите на други хора във Facebook

Настройки за поверителност на Facebook

Ако някой ви маркира в публикация, Timeline Review ви позволява да блокирате показването на вашата хронология(Кредит за изображение: Алекс Блейк / Facebook)

Ако приятел ви е маркирал в публикация или снимка, с която предпочитате да не бъдете свързани, има начини да премахнете името си от него. На снимка задръжте курсора на мишката върху нея и щракнете върху Опции, след което щракнете върху „Премахване на етикет“. На публикация щракнете върху бутона ... в горния десен ъгъл, след което щракнете върху „Премахване на маркера“. Това няма да изтрие снимката, а само името ви от нея.

За да направите това за неща, преди да бъдат публикувани на страницата ви, включете Преглед на времевата скала. Отидете до раздела за настройки на Facebook, след което кликнете върху „Хронология и маркиране“ вляво; в раздела Преглед щракнете върху Редактиране до „Преглед на публикации, в които сте маркирани, преди публикацията да се появи на вашата хронология?“. Променете това на Enabled. Можете също да използвате този раздел за преглед на маркери, преди те да бъдат приложени към вас.

Има обаче уловка - Прегледът на хронологията може да контролира само това, което се показва на вашата собствена времева линия, а не в емисията новини на хората или резултатите от търсенето.

как да направите добър оригинален герой

Прочетете още: